Timpul petrecut în aer liber nu este pierdere de vreme!
Am întâlnit mulți părinți care ar fi preferat ca în loc de aer curat, copilul lor să primească teme suplimentare sau ore de pian. GREȘIT!
Un studiu recent pe care l-am citit în Huffingtonpost avea ca subiect comparația dintre copii și prizonieri. Deloc de neglijat, studiul arată că în toate cele 10 țări care au luat parte la studiu, aproape 1/3 din copiii se joacă zilnic afară 30 de minute sau mai puțin, în vreme ce deținuții au dreptul legal la 2h/zi în aer liber.
Uluitoare mi s-au părut declarațiile deținuților dintr-o închisoare de maximă siguranță din SUA, când au aflat că sunt mai privilegiați decât copiii cu vârsta între 5-12 ani:
„E deprimant, chiar e.”
„Am timp să simt căldura soarelui pe față. Asta înseamnă totul pentru mine.”
„Dacă aș sta doar o oră pe zi afară mi-ar crește gradul de furie. Ar fi o tortură.”
„Aceasta este cea mai importantă parte din zi. Afară îmi las toate frustrările și problemele.”
România s-ar putea număra cu ușurință printre cele 10 țări cu copii torturați. În majoritatea grădinițelor și școlilor din România copiii nu ies deloc afară, timp de 4, 5, chiar 10 ore zilnic. Ca o urmare absolut firească, copiii sunt mai mereu bolnavi și nervoși, iar numărul celor diagnosticați cu ADHD se înmulțește alarmant.

Mă întreb: noi chiar ne-am propus să creștem niște copii frustați și bolnăvicioși?
Studiul a fost ca o revelație pentru cei de la OMO/Persil, care au creat filmulețul Free the Kids (Eliberați copiii), cu intenția de a porni conversația despre importanța jocului în aer liber pentru dezvoltarea holistică a copiilor. În inițiativa „Murdăria este bună” s-au alăturat specialiști precum Sir Ken Robinson și Dr Stuart Brown, fondatorul National Institute of Play.