Şcoala românească produce cei mai pesimişti adolescenţi din lume

Articol apărut în Evenimentul Zilei din 23 ianuarie 2014

Autor: Andreea Ciulac – andreea.ciulac@evz.ro

Link direct: http://www.evz.ro/detalii/stiri/scoala-romaneasca-produce-cei-mai-pesimisti-adolescenti-din-lume-1078364.html
Sursa foto: http://www.buzzfeed.com/jakel11/where-in-the-world-you-can-find-the-best-schools-and-the-hap
Sursa studiu: http://www.oecd.org/pisa/keyfindings/PISA2012-Vol3-Chap1.pdf

Sărăcia, dar şi lipsa modelelor de reuşită prin educaţie au „scufundat” moralul elevilor de la noi. Aceştia au atins un record mondial de nefericire şcolară.

Dacă fericirea s-ar măsura în medalii, elevii români ar fi printre cei mai bucuroşi din lume. În realitate, şcoala românească produce unii dintre cei mai nefericiţi copii din lume, arată rezultatele studiului PISA 2012, realizat în rândul tinerilor în vârstă de 15 ani.

Topul ţărilor cu cei mai mulţi elevi pesimişti este condus de Coreea, Cehia, Slovania, Estonia şi chiar Finlanda, dar sursa nefericii diferă de la caz la caz.

În timp ce adolescenţii asiatici sunt stresaţi de aşteptările părinţilor lor în ceea ce priveşte şcoala, finlandezii cochetează cu alcoolul încă de la o vârstă fragedă. În cazul României, sărăcia îşi spune cuvântul.

„Presiunea societăţii coreene asupra tinerilor este foarte mare, de aici şi rata de suicid crescută în rândul adolescenţilor. În Finlanda însă, gradul de fericire este afectat de stilul de viaţă (consum de alcool sau tutun)”, explică Alexandra Anton, specialist în sisteme de educaţie.

Potrivit acesteia, lipsurile de acasă îi împiedică pe elevii români să privească lucrurile în roz, dar nemulţumirea lor e alimentată şi de societate.

Nu şcoala e vinovată

„Un studiu american celebru realizat în ’66 arată că şcoala contribuie doar în proporţie de 25% la succesul unui elev. Restul de 75% îl reprezintă starea materială şi modul în care societatea se raportează la educaţie. Ori la noi, elevii văd mereu cum profesorii sunt denigraţi, iar modelele de reuşită şi integritate sunt prea puţin promovate”, mai arată Alexandra Anton. Printre măsurile care duc la fericire în rândul elevilor, spune aceasta, se numără dezvoltarea emoţională sau îmbunătăţirea abilităţilor practice.

La polul opus se află ţări precum Indonezia, Albania şi Peru, ai căror elevi aparent optimişti sunt şi cel mai slab pregătiţi, semn că aceştia se „îmbată cu apă rece”. „Pe de altă parte, cei mai fericiţi adulţi vin din Elveţia şi Finlanda. Cu alte cuvinte, deşi elevii de aici nu se consideră fericiţi, pe măsura ce cresc încep să aprecieze ceea ce ţara lor le oferă”, concluzionează specialistul.

Alexandra Anton

Alexandra Anton

Alexandra Anton, fondatoarea Yuppy Koti Centre, prima gradinita cu specific de educatie finlandeza in Ploiesti, este un nume cunoscut în domeniul educației.

Contact

© Toate drepturile rezervate Alexandra Anton.