Ce îți dorești în viață?
Deseori viața ne oferă oportunități. Însă suntem întotdeauna pregătiţi să le luăm ca atare și să le îmbrățișăm? Alteori ne putem crea noi înșine oportunitățile, cu condiția să fim convinşi că putem face asta.
Numeroase studii arată că ceea ce regretă oamenii ajunși la capătul vieții sunt exact aceste oportunități ratate sau acele ocazii de a-și asuma responsabilitatea pentru propria fericire. Altfel spus, nu vei regreta ce ai făcut, ci binele pe care nu (ţi) l-ai făcut!
Ce preţuiești?
Învățăm devreme în viață că trebuie să-i facem fericiți pe alții și să fim ca restul lumii. Mai târziu, putem ajunge captivi în propria nefericire, nemulțumiți și fără speranță, gândind că ceilalți sunt de vină. Uităm că atunci când noi suntem fericiți, îi facem fericiți și pe ceilalți. Fericirea inspiră!
Ce face școala cu mințile noastre în afară de a turna înăuntru informații pe care să le testeze și apoi să le certifice? Ne ajută să ne descoperim pasiunile şi atuurile cu care vom contrabalansa defectele? Ne ajută să învățăm de drag, să îmbrățișăm greșelile și să înțelegem că fără ele nu există progres?
Experiența mea în școală a fost una îndeosebi fericită, deși am excelat arareori și pentru scurt timp, îndeosebi în aspecte care nu priveau memorarea superficială. Și cum școala îi adoră pe cei care au o memoria bună, am sperat întotdeauna că învățarea presupune și înțelegere, iar „răspunsul corect” nu este unul singur. Lumea este în continuă schimbare, iar școala secolului XX nu se mai potrivește cu cerințele secolului XXI. Astăzi memorarea nu mai este suficientă, ci trebuie susținută de gândire critică, creativitate și autodisciplină.
Ce te învață viața?
Discrepanța dintre școală și viață este uriașă. Chiar și așa, sunt încă mulți adulți care își trăiesc viața după tiparele școlii. Dar există o categorie de oameni care nu se mulțumesc cu ce li se dă, nu vor să renunțe la idealurile lor și pot evalua alternativele în avantajul lor. Aceștia sunt antreprenorii. Nu doar că nu se lasă conduși de turmă, dar antreprenorii adevărați și performanți pe termen lung pot recunoaște calitatea în ceea ce îi înconjoară, depun efortul necesar pentru a atinge excelența şi sunt conștienți că datorează asta unei echipe valoroase.
În viață șansele apar ca să ne dovedească faptul că dacă Planul A nu a funcționat mai sunt încă 30 de litere în alfabet. Viața diferă foarte mult de ceea ce se întâmplă în școală şi tocmai de aceea e bine să ştim ce să cerem tinerei generaţii.
- În viaţă poţi învăţa orice. Viața te provoacă să înveți și ce nu credeai vreodată că vei reuși, fiindcă creierul nostru este o mașinărie incredibilă dacă este provocată (nu ca în clasă, când eram etichetați drept buni la o materie sau catastrofă la alta);
- În viaţă faci greşeli zilnic. Diferența se face între cei care au o atitudine constructivă în privinţa greşelilor și cei care le văd ca pe un capăt de lume (nu ca la școală când eram notați regresiv, pentru ce nu știam, ajungând să evităm greșelile, nu să le folosim ca trepte spre succes);
- În viaţă e de preferat să gândeşti out of the box! Succesului nu-i place când te temi, ci adoră când faci notă discordantă, când ieși din tipare și îți depășești așteptările (în școală erai de cele mai multe ori persecutat dacă vedeai lucrurile diferit);
- În viaţă nu renunţi ușor! Viața te învață să nu renunți, căci succesul este al celor care perseverează (când se termina semestrul nu prea mai avea sens să revii asupra a ceea ce nu ai înțeles, nu-i așa?);
- În viaţă colaborăm! Succesului îi place când te lași inspirat de succesul altora și nu când îi urăși pentru reușitele lor (nu ca la școală, unde eram învățați să fim pe cont propriu, să nu îi ajutăm pe alții și să nu cerem ajutorul; învățarea prin colaborare lipsea cu desăvârșire);
- În viaţă nu există materii. Cunoștințele se îmbină și ne determină să selectăm abordarea pe care o folosim (nu ca atunci când știam exact ce formulă să aplicăm la matematică pentru a ajunge la un anumit rezultat)
- În viaţă o poţi lua oricând de la capăt. Viața nu îți spune că doar unii pot lua nota 10, fiindcă viața dă oricâte note de 10 sunt necesare;
- În viaţă rămâi om! Viața nu-ți permite să fii arogant când ai succes, ci te vrea demn, conștient de valoarea ta și a altora și generos, fiindcă fiecare om este important (în școală aceiași elevi slab pregătiți erau ani la rând în ultimele bănci, ignorați, evitați, abandonați).
Şi lista ar putea continua.
Cum să înveți altfel?
Pot număra pe degetele de la o singură mână acele evenimente care mi-au marcat perspectiva despre mine și despre lume. Sunt câteva conferințe în țară și în străinătate, cursuri și școli de vară care au contribuit într-o mare măsură la ceea ce sunt astăzi.
În educație se spune că dacă împarți cu ceilalți din ce știi tu, nu vei avea mai puțin pentru tine, ci vei dobândi mai mult. Și pentru că generozitatea este o calitate, voi povesti despre cel mai recent program la care am participat și care este cu adevărat memorabil, sperând în același timp să nu încalc acordul de confidențialitate pe care l-am semnat.
Programul a fost organizat de către Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (AIPPIMM) prin intermediul OTIMMC Ploiești, cu sprijinul Asociației Pentru Antreprenoriat din Romania (APAR) și pot spune că m-a schimbat ca profesionist. Nu vă mai prelungesc așteptarea: atelierul se numeşte EMPRETEC și este bazat pe cercetările profesorului David McClelland din cadrul Harvard Business School. Programul care durează 9 zile si pune la grea încercare mentalitățile și comportamentul fiecărui participant (și pe ale mele, desigur!). Este un program aplicat, intensiv si interactiv ce reușește să atingă puncte nevralgice ale fiecărui actual sau viitor om de afaceri. Am realizat rapid că omisesem aspecte importante din activitatea mea și că era doar un miracol că încă mă numeam antreprenor. Partea și mai interesantă era că trainerii (Camelia Drăgan, președinta APAR, Dragoș Mengher și Dan Paina) nu ne descurajau, ci dimpotrivă, se asigurau că ducem lucrurile până la capăt. Am simțit că nu era un simplu atelier cu exerciții fanteziste, ci beneficiam de suportul unei echipe de experți care nu acceptau „second best”.
Un lucru e cert! EMPRETEC nu se aseamănă cu nimic din ce ştii deja.
Este un program axat 100% pe business, ce are capacitatea de a măsura cu precizie gradul de motivație cu care ți-ai stabilit obiectivele. De menționat ese fapul că doar 3% din populația lumii se îndreaptă conștient într-o direcție prestabilită. Ceea ce apreciez cel mai mult la EMPRETEC este că s-a dovedit a fi atelierul de lucru care livrează peste așteptări și are efecte vizibile. Dar să vorbim în cifre!
Rezultate în timpul și după EMPRETEC
- În luna decembrie 2015, în cadrul EMPRETEC, am primit premiul pentru cea mai profitabilă afacere desfășurată în doar 3 din cele 9 zile ale atelierului de lucru. Din profitul obținut, cu multă muncă și perseverență, am reușit să demarez dotarea primei Biblioteci antreprenoriale pentru copii din România, spațiu destinat învățării aplicate.
De ce? Pentru că eu cred în educaţie mai mult decât în orice altceva!
- În luna februarie 2016 am organizat cursurile Winter Weeks by Yuppy Koti cu o eficiență de 90% locuri ocupate și feedback exclusiv pozitiv.
De ce? Pentru că educaţia de calitate face diferenţa!
- În luna mai 2016 am organizat la Ploiești FIEdu 2016, Festivalul Internațional de Educație având 4 invitați finlandezi și peste 100 de profesori români.
De ce? Fiindcă în educaţie a venit timpul să învăţăm de la cei mai buni!
- În luna august 2016 mi-am triplat volumul afacerii începute cu doi ani în urmă, aplicând strategii testate pentru eficiența lor pe termen scurt, mediu și lung.
De ce? Pentru că un antreprenor valoros investește în educația sa!
TU ce obiective provocatoare ai?
Autor: Alexandra Anton
Fondatoarea Centrului Educaţional de Inspiraţie Finlandeză Yuppy Koti, Ploieşti
Şi-a început cariera în educație în anul 2004. În ultimii 12 ani s-a preocupat dezvoltarea sa ca profesionist și a lucrat cu o vastă paletă de vârste (2-77 ani), atât în grădinițe, școli private și internaționale, cât și în corporații importante. A pregătit pentru examene IELTS zeci de tineri care astăzi folosesc cu dezinvoltură limba engleză, unii dintre ei studiind la mari universități ale lumii.
În 2011 a ales să redevină studentă, absolvind trei ani mai târziu programul masteral Învățare, medii de învățare și sisteme educaționale la Universitatea Turku din Finlanda. Experiența dobândită în predare, dar și în Ministerul Educației (ca intern) și în mediul ONG (ca Manager de programe educaționale), a convins-o că locul său este aproape de copii.
Este prima absolventă în Finlanda a studiilor superioare în educație care a ales să aducă în România din inspirația celui mai bun sistem educațional din Europa. Așa a luat naștere Yuppy Koti, locul din care pleci mai bogat, căci întotdeauna înveți ceva nou!