Se apropie începutul unui nou an școlar, iar magazinele se întrec în oferte care să coloreze pupitrele copiilor. Știm cu toții că școala este despre învățare, însă câți realizăm că învățarea este despre citit?
Statistica e crudă și ne arată și ceea ce deseori refuzăm să admitem: aprox. 2% din populația României este analfabetă și aprox. 50% dintre absolvenți sunt analfabeți funcțional (adică nu înțeleg ce citesc).
Cum schimbăm această stare de fapt?
- Ne creștem altfel copiii
Un copil căruia i se citește de la câteva luni va crește cu interes față de cărți. Deși nu pot înțelege tot ce li se citește, bebelușii au capacitatea de a absorbi și altfel informația: privind imaginile, ascultând vocea părintelui și dând paginile mai groase. Alegând cărți rezistente vom permite celor mici să le folosească timp îndelungat.
- Ne corectăm propriile obiceiuri
Mai puțin timp la TV și mai mult timp citind ziare, reviste și cărți arată copilului nostru că putem găsi informații în mai multe surse. Când citim cu plăcere și avem grijă de cărțile noastre copilul va imita ceea ce vede în jur. Dacă am ști că obiceiurile noastre zilnice ne fac copiii mai fericiți, mai performanți și mai echilibrați, oare ar fi un argument suficient de convingător pentru a ne corecta?
- Citim ce ne interesează în mod real
Când citim cu voce tare copilului este important să alegem cărți care să fie pe placul amândurora. Nu este nicio problemă dacă o carte ni se pare plictisitoare. Putem alege alta și îl putem implica și pe cel mic în această “vânătoare de cărți”. La bibliotecă sau la librărie, în listele cărților premiate de Uniunea Scriitorilor sau în casele prietenilor, peste tot se află povești care așteaptă să fie spuse și răspunsuri pe care nu le găsim decât în cărți.
(Articol apărut în luna septembrie 2015 în revista Zile și Nopți Ploiești.)